Zomergroentesoep met zalm, basilicum, citroen

Zomergroentesoep met zalm, basilicum, citroen 4 personen)

Snijden (op zo'n manier dat het makkelijk pureert) en aanbakken in olijfolie.
Ui, 2 grote bospeen, 1 venkelschil met steeltje, courgette, 1/2 rode peper, citroenschil
Kruiden met verse tijm, gedroogde oregano, salie, dragon, peper, oestersaus, gembersiroop
Afblussen met 1/2 glas witte wijn en flink wat citroensap

In een flinke pan aan de kook brengen water dat ongeveer 2 vingers hoog staat.
1 3/4 bouillonblokje (groente, minder zout) toevoegen.
De aangebakken groente toevoegen. Als het niet onder water staat, nog wat toevoegen.
20 min laten pruttelen. Test met een wortelstukje of het voldoende gaar is. Alles glad pureren.
Basilicumblaadjes (van 2 volle takjes) scheuren en toevoegen. Eventueel iets tabasco.  En een klont roomboter. Proef of niet te zuur is, anders nog iets gembersiroop.

Schep in een ruime kop 50 gr. 'zalmstukjes in citroen en tijm' (John West, is ongeveer de helft, dus voor 4 personen 2 blikjes nodig). Daarop vers gesneden bosui. 2 1/2 pollepel soep. Daarboven op een theelepel creme fraiche of roeryoghurt (wat in huis is).

Drink er IPA biertje bij bv. Belgian Coast van St.Feullien.

Reacties