Kalkoenschnitzel met sinaasappel

Kalkoenschnitzel met sinaasappel

Ingrediënten:
4 - 6 kalkoenschnitzels (samen 600 - 800 gr.), de schnitzel met een koekenpan nog verder plat slaan (het vlees afdekken met huishoudfolie)
Tomatentapenade

voor de marinade:
4 eetlepels olijfolie
1 gesnipperde sjalot
het sap van 1 sinaasappel
het sap een citroen
Scheutje witte wijn of witte port
1 knoflookteentje (gesnipperd of gekneusd)
peper
bladpeterselie
1 stuk gemberwortel (gesnipperd)

Voor de sinaasappelsaus
2 dl witte wijn
Sap van 2 sinaasappelen
Dungeschilde sinaasappel en citroen
Geblancheerde sinaasappelschil
2 grote lepels rietsuiker
Een dikke klont roomboter
1/4 l kippenbouillon
peper

Bereiding
1. Een marinade bereiden met de opgegeven ingrediënten en daarin een dag het vlees laten trekken. Af en toe roeren.
2. De 3 sinaasappelen en de citroen doormidden snijden en uitpersen. Het sap van één sinaasappel en de citroen is voor de marinade. Wat overblijft is voor de saus. 2 sinaasappelen en de citroen dun schillen en doorsnijden (je kunt ook een citroenschiller gebruiken). De derde sinaasappel in schijven snijden en de schil van het vruchtvlees snijden, maak er daarna dunne reepjes. Deze 3 - 4 min  blancheren in 1/4 l water, met een schuimspaan uit de pan nemen. In het water 3/4 blokje kippenbouillon oplossen en gebruiken voor de saus.
3. De kalkoenschnitzel uit de marinade nemen, de braadkant droogdeppen. Smeer de andere zijde in met tomaten tapenade en in de breedte met behulp van huishoudfolie losjes oprollen en vastprikken met cocktailprikkers. Laten kleuren in olijfolie, 5 min aan elke kant. De schnitzels hebben de marinade grotendeels opgezogen, daarom de marinade aanvullen met wat witte wijn en olijfolie en hiermee de schnitzels afblussen. Op een matig vuur en met geregeld draaien het vlees 30 min laten garen, daarna van het vuur nemen. Het vlees losjes afdekken met aluminiumfolie en 10 min laten nagaren.
4. In een steelpannetje het vocht (zie boven) met de bouillon (zie punt 2) aan de kook brengen met de suiker en daarin de geblancheerde sinaasappelschillen en de sinaasappel- en citroenschilfers leggen. Neem er wel wat tijd voor, waarschijnlijk moet de saus nog wat indikken. Afmaken met wat vocht van de schnitzels, een klont roomboter en peper. Apart serveren in een sauskom.

Kalkoenschnitzel, kalkoenfilet, sinaasappel, citroen, blad peterselie, kippenboullion, gember

NB: als de schnitzels dik uitvallen kun je ze insnijden en er zakjes van maken. De zakjes vullen met tapenade of pesto, sinaasappelschilfers, verse kruiden (bladpeterselie, tijm of koriander).

Reacties