Kippendijen in mosterd, honing en kookroom (4 personen)

Kippendijen in mosterd, honing en kookroom (4 personen)
Een dag vooraf maken.

Verwijder grote stukken vet en vel dat nog is blijven zitten.
4-6 kippendijen aanbakken in olijfolie, 2 min om en om in een braadpan en onbedekt wegzetten (als je ze afdekt, verliezen ze te veel vocht).
Bak het weggesneden vet nog wat mee in de olijfolie en gooi het weg. Voeg het vet later bij de stoofpot.

In wok-braad-pan in roomboter een doorgesneden rode ui of grote sjalot aanfruiten, daarbij een wortel in grote stukken, afblussen met flink wat witte wijn (twee glazen), citroensap en citroenschil en één blokje kippenbouillon, een stuk, geschilde en op verschillende plekken ingesneden, gember, een stuk rode peper (eventueel te veel peperzaadjes verwijderen). 

Voeg 3 flinke eetlepels dijonmosterd en honing (acacia) en 300-400 ml kookroom toe. Wat peper, geen zout, oregano, laos en een beetje hot curry.
Voeg een kruidenbuiltje toe; gemaakt van een koffiefilter, dichtgebonden met een katoenen touwtje. Neem voor het builtje: takken rozemarijn, tijm en selderij, twee gekneusde knoflookteentje, een laurierblad.

Doe de kippendijen en het vocht dat eruit gelopen is erbij (met de bolle kant naar beneden, dan past het beter). Ze moeten net onder het vocht staan, er mag iets boven steken. Zo niet voeg wat water bij. Laat dit 40 min. stoven, de stoofpot moet borrelen.

Verwijder het kruidenbuiltje, de wortel, ui, gember en rode peper. Doe alles in een schaal en zet, nadat het is afgekoeld in de koelkast om het de volgende dag op te warmen.

De volgende dag het geheel opwarmen, als het tegen de kook aan is met maizena de saus binden. Maak van 3 flinke theelepels (met een kop erop) Maizena een papje. Heel weinig water gebruiken en voorzichtig drup voor drup toevoegen. Het moet net vloeibaar zijn, maar nog wel stug en lobbig.
Af en toe een scheutje bindmiddel toevoegen (op verschillende plekken) en dat er rustig doorroeren, totdat het lobbig wordt als yoghurt.
Je kunt ervoor kiezen om de kip er vooraf uit te nemen en dan de saus te binden of tijdens het binden de kip erin te laten. Bij de eerste keuze ziet de kip er netter uit, bij de tweede blijft alles warmer.
Saus in een schenkkannetje.


Reacties