Lasagne met pompoen, fijngesneden groente en tomatenblokjes

Maak de saus  met fijngesneden groenten: 1 rode ui, 4 wortelen, een schil van een venkel, bleekselderijstengel, courgette, puntpaprika, flink wat kastanjechampignons, citroenschil, gember.
Kruiden: rozemarijn, verse tijm, oregano, basilicum, salie (snufje), dragon.
Peper, tabasco.
Afblussen met een scheutje witte port.
Bouillonblokje porcini (Star), dit bevat voldoende zout.
Twee blikjes/pakjes tomatenblokjes toevoegen.
Wat honing om de tomaten wat af te vlakken.

Snijd de top van een flinke flespompoen, pitten eruit lepelen. Zet hem op de vlakke kant en snijd de schil eraf, van boven naar beneden. Vlak een kant een stukje af, zodat de pompoen makkelijker blijft staan. Snijd dunne plakken. Bet deze in wat olijfolie met rozemarijnkruiden en grill ze in een grillplan. Besprenkel het met knoflookolie en wat peper. Je hebt ongeveer 8 grote plakken nodig.

VOORDAT je de braadschaal vult eerst een aludeksel maken, waarmee het gerecht later in de oven afdekt. Neem een flink stuk folie, zodat je het drie keer vouwen. Druk dit in de schaal en vouw er een deksel van (zie elders op de Kookmeij).
Doe een laagje saus in een ruime braadschaal, dek dat af met twee lasagnebladen (kan ook lasagne zijn op peulvruchtenbasis). 
Daarop een grote stevige plak achterham.
Weer een laagje saus. Daar bovenop vier plakken pompoen, dit insmeren met basilicumpesto. daarboven geraspte Parmezaanse kaas, een laag saus.
Weer 4 pompoenplakken, daar bovenop een plak achterham en de rest van de saus.
Daar bovenop kappertjes en dunne schijfjes mozzarella (pakje Maxi, 16 schijfjes).
Alufolie deksel erop en 40 minuten in de oven op 200-200 graden. De lasagne borrelt na ongeveer 20 min.  

Reacties