Gevulde courgettes met couscous, artisjokken, feta en paprika

Donderdag

Courgettes, couscous, artisjokken en gegrilde paprika
Naar een idee van BRT 1 Dagelijkse Kost

ingrediënten
100 gr feta
100 g couscous
2 dl groentebouillon
2 middelgrote courgettes
60 gr artisjokharten (uitgelekt, op olie), 3 / 4
40 gr  kleine zwarte olijven (ontpit, op olie), 15
Punt paprika
Sjalot
3 grote kastanjechampignons
Halve rode peper
Takjes basilicum
Takjes platte peterselie
enkele takjes munt
scheutje olijfolie
peper

Maak groentebouillon met 2 dl kokend water (ik gebruik een blokje Star Classico)

Verhit een grillpan op een stevig vuur. De pan moet goed heet zijn. Voel met hand boven de pan aan de hitte of ie goed heet is.

Strooi de couscous in een kom E n schenk er de hete bouillon over. Laat de korrels wellen met een deksel op de kom.

Snijd de courgettes in de lengte in twee stukken. Schaaf met een kaasschijf de bolle zijde, zodat elke halve courgette mooi blijft staan.

Druppel een olijfolie over elke halve courgette en trek die met een vork het vruchtvlees in.

Gril de vlakke zijde van de courgettes in 5 min op de bloedhete pan.

Trek met een lepel de zachte kern van de courgettes uit elke halve groente. Hak het vruchtvlees fijn en roer het door de couscous.

Halveer de paprika, behandel het op dezelfde manier als de courgette en gril ze 5 min.

Snijd de artisjokharten 3 keer doormidden.
Halveer de olijven
Snipper de sjalot, champignons en rode peper in schijfjes
Verse kruiden hakken

Fruit sjalot, champignons en peper in de grillpan. Heel kort.

Roer de ingrediënten door de couscous. De olie van de olijven en de artisjokharten maken de couscous smeuïg. Voeg enkel indien nodig wat extra olijfolie toe.

Snij de plakken feta in kleine dobbelstenen of halveer losse blokjes Apetina Classic en roer ze door de couscous en proef. Kruid de mengeling met peper. Eventueel met nog wat oregano en kardemom.

Verwarm de oven voor tot 200°C.

Schep de kruidige couscous in de (deels) uitgeholde halve courgetten. Stapel de vulling gerust wat hoger en druk ze aan.

Leg de gevulde courgettes op een ovenschaal en druppel er een scheutje olijfolie over. Zoek ook nog een plaatsje voor de paprika en eventueel 2 tomaten. Zet het in de hete oven van 175gr. C gedurende 35 minuten. Afhankelijk van de grootte van de stukken groente.

Leg op ieders bord een warme gevulde courgette met couscous en een halve puntpaprika (wat droge oregano over de paprika). Op elk bord een likje fijne olijfolie en een takje kruid (halve tomaat).

Wijn: lichte, fruitige wijn, bv Chanti

NB:
In plaats van olijven huisgemaakte tapende (zie recept in de blog).

Reacties