Pastasalade met pestodressing

Pastasalade met pestodressing (4 pp)

Een recept van Yvette van Boven voor een lekkere pastasalade (hier en daar wat aangepast).


250 gram casarecce of orechiette

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, gehakt

2 courgettes, in heel kleine blokjes

3 eetl. olijfolie

400 gram snijbonen/sperziebonen, in stukjes van 1 cm

40 gram pijnboompitten (zakje), geroosterd in een hete koekenpan

125 gram groene (pesto-) olijven, zonder pit, gehalveerd

handvol verse spinazie, gehakt 

25 ml walnootolie


Voor de dressing

4 ansjovis

1 flinke eetl. mosterd (grof en pittig)

sap en fijne rasp van 1 citroen

flinke handvol (25 g) basilicum

handvol (25 g) spinazieblaadjes

40 gram pijnboompitten

100 ml lichte olijfolie


Kook de bonen in goed gezouten water beetgaar (7-8 min.). Schep en ze met een schuimspaan uit het water. Spoel koud af, laat uitlekken. 

Kook de pasta in het bonenwater al dente (ik heb casarecce gebruikt omdat de supermarkt die had, 12 min. koken en de pasta moet net onder water staan, kook daarom de bonen in genoeg water zodat ook de pasta er in gekookt kan worden), giet af en spoel ook koud af. Bewaar ze bij de bonen.

Bak 1) de ui, 2) knoflook en 3) courgette in de olijfolie beet-al gaar. Niet te lang, de courgette mag nog een bite hebben. Laat afkoelen op een bord. 


Maak de dressing met een staafmixer in een kom door alles, behalve de olie, te pureren. Daarna de olie in een dun straaltje erdoorheen mixen tot een dikke groene saus ontstaat. Proef of hij op smaak is: moet er meer zuur in (citroen), meer zout (ansjovis, mosterd, zout), of mist er nog wat romigheid (olijfolie)? 


Schep alle ingrediënten voor de pasta, behalve de spinazie, door elkaar in een grote schaal en zet het in de koelkast (kies of je de dressing apart bewaart of gelijktijdig met de ingrediënten toevoegt) om het de volgende dag te gebruiken.

Om de volgende dag de salade op kamertemperatuur te eten, zet je salade en dressing 3,5 uur vooraf uit de koelkast. Snijd en hak de spinazie en schep dit erdoor.

Meng vlak voor het opdienen de walnootolie (heeft een zoete en notige smaak) en daarna de dressing erdoor.


De groenten kun je variëren: artisjokkenharten, verse doperwten, groene aspergepunten, avocado.


Op de foto hieronder: met volkoren pastasalade fusili en fijngeraspte parmezaanse kaas.










Reacties