Asperges met hollandaise saus, ei en manchego kaas

Zaterdag
Asperges met hollandaise saus, ei en manchego kaas

800 gr asperges, 8 X AA asperges
Schil ze met een dunschiller, van top naar eind, tot ze mooi blank zijn, spoel ze in koud water
Snijd ongeveer 6 - 7 cm van het eind af
Doe de asperges in een hapjespan (diameter 28 cm) met koud water, kook ze met wat zout en een deksel op de pan, 8 - 12 min (hangt af van dikte, prik in het uiteinde voor gaarheid)
Giet zoveel water af dat de asperges mooi recht in de pan liggen (zonder dat een asperge de bodem raakt of wordt bedekt door een andere) en laat ze 10 min nagaren (niet op het vuur terugzetten, deksel erop)
De asperges zijn daarna beetgaar

Voor de saus kun je voor het gemak een zakje gebruiken (Maggie, saus voor asperges met bieslook, geen Knorr die heeft een bouillonsmaak) maak de saus kaar met de beschrijving op het pakje (neem minder water zodat de witte wijn erbij kan)
Voeg witte wijn toe en peper, bosui in schijfjes en fijngehakte dille van 2 takjes
Breng de saus aan de kook, goed doorslaan met een garde
Roer er met een houten lepel 50 gr manchego door en 3 gekookte eieren (7 min 45 sec in kokend water) in schijfjes (uit de eiersnijder)
Haal de pan van het vuur en roer er nog 50 gr roomboter door

Serveer de asperges op het bord, wat peper erover, de saus voor een deel erover, de rest ernaast
Verdeel een vierde, eveneens in schijfjes, ei over de saus op de asperges
Deze saus is lekkerder dan de vorige met beensnippers

Wijntip: Bordeaux, Puisseguin Saint-Emilion

NB: in plaats van de saus op Maggie-basis kun je de kant-en-klare Hollandaise saus van Thomy gebruiken en ervalleen een beetje nootmuskaat doorheen raspen
In plaats van de beenham kun je zalmfilet met vel gebruiken; eerst flink aanbakken op de graatkant, daarna op het vel 10 - 12 min, afgedekt, nagaren

Reacties