Spruiten met pijnboompitten, abrikozen en kaassaus

Zondag
Spruiten met pijnboompitten, abrikozen en kaassaus

Verwijder de meest groene blaadjes en het stukje stronk van de spruiten.
Een bodempje water koken en kook de spruiten, beetgaar, in 10 min.

Rooster in een pan een handvol pijnboompitten. Als de pitten kleuren voeg je er fijngesneden, gedroogde abrikozen bij.

Maak ondertussen een kaassaus. Smelt in een sauspannetje, op een laag vuur, een flinke klont roomboter (eventueel ook een scheutje olijfolie erbij). Haal het pannetje van het vuur net voordat de boter helemaal gesmolten is. Roer de boter glad met een houten lepel en strooi er (ongeveer) 4 theelepels bloem over. Roer boter en bloem glad totdat er geen klontjes bloem meer zichtbaar zijn.
Zet de pan terug op een matig vuur en voeg beetje bij beetje water, halfvolle melk (of een mix van beide, of water met een beetje Alpro soja melk, zeker niet te veel sojamelk omdat dan deze smaak en geur gaat overheersen). Blijf de saus goed roeren, voeg steeds weer wat vocht bij, laat de saus eerst het vocht opnemen en voeg er dan weer wat bij. Als de saus glad en nog stevig is, voeg je een stuk (in blokjes gesneden) (jong) belegen kaas en blauwschimmelkaas bij. Roer dit weer glad.
Proef; de kaassaus moet subtiel van smaak zijn en de kaas mag niet te sterk overheersen.
Maak af met peper en een snuifje zout.

Giet de spruiten af en mix ze met wat olijfolie en nootmuskaat in de pan met de pijnboompitten. Wat zout en peper. Niet meer nagaren.

Serveer de spruiten op een bord met de kaassaus ernaast.

Wijn: costiere de nimes.

Reacties