Mosterd maken (met tijm en honing)

Mosterd maken (met tijm en honing)

Met onderstaande werkwijze maak je mosterd. 
Ik gebruik daarbij het poeder van Colman's Mustard. Het poeder is scherp, maar heeft geen smaak. Met allerlei combinaties zijn verschillende smaken te maken. 
Colman's wordt gemixt met een gelijk deel poeder en water. Dus bv 30 gr mosterd mixen met 30 ml. Of 3 lepels van elk. 

Dit recept geeft de beschrijving van een honing, tijm, witte wijn mix. 
Weeg de ingrediënten af of neem op gevoel de juiste hoeveelheden. 
3 volle theelepels (30 gr) Mustard poeder met een garde mixen met: een mestip tijm en een mestip kruidenmix (logmeij's kruidenmix)
2 volle eetlepels water, een scheut azijn (balsamico, appelcider, witte wijn), een goede scheut witte wijn, wat citroensap en 3 theelepels honing (vloeibare, bv acacia). Klop dit alles goed door elkaar. Soms wordt er ook nog rietsuiker aan toegevoegd, maar dan vind ik het veel te zoet worden. 
Doe het over in een kom, die op een pan past. Laat het door een fijnmazig vergiet lopen. Als je de moeite ervoor wilt nemen, anders sla je het maar over. 
Voeg 2 eieren toe en klop dit er goed en luchtig doorheen.

Verwarm in een pan een bodem water tegen de kook aan en zet de kom op de pan, zodat het au bain-marie wordt verwarmd. De kom mag het water niet raken. Maak eventueel van een strook alufolie een ring, waarmee wordt voorkomen dat de kom te diep zakt. Zet het vuur matig, het water mag wel dampen maar niet echt doorkoken. 
Klop nu regelmatig de mosterdmassa goed door elkaar. Met het stijgen van de temperatuur zal de mosterd steeds dikker worden en in volume toenemen. Ook krijgt de massa steeds meer zijn mosterdkleur. Als het te dik wordt, kun je er nog een drup water bijdoen. Als het de dikte heeft van mayonaise is het klaar.
Gebruik het warm en/of giet het over in een potje en zet het koel weg en gebruik het de volgende dag. Bewaar het 2 maanden. 

Met bovenstaande werkwijze kun je allerlei variatie bedenken. Met cognac, bier, whisky, knoflook, gemalen droge rode peper.  Zonder honing. Andere kruiden: dragon, laos, gember, kaneel.

Reacties