Groentezakjes (papillottes) met kippenhaasjes

Groentezakjes (papillottes) met kippenhaasjes

Een papilotte is een zakje gemaakt van bakpapier, die gevuld wordt allerlei groentes / kip / kaas en daarna goed wordt afgesloten zodat alle sappen in het zakje blijven en niet "in rook opgaan".
Ik maak een zakje van bakpapier, verkrijgbaar in de supermarkt in vellen van 38 X 42 cm. De afbeelding laat zien hoe de het papier aan de bovenkant dichtgeniet wordt.



Het gerecht is gemaakt voor 4 personen.
Per persoon 2 kippenhaasjes met 4 extra voor als iemand er nog meer lust.
De kip een dag vooraf marineren in olijfolie, kruidenmengsel, verse tijm, peper, citroensap en citroenschil en drupje Italiaanse vermout. 
In de blog staat hoe ik de citroen bewaar en de manier waarmee sap en schil makkelijk wordt verkregen. Zoek op citroen. Ook staat beschreven welk kruidenmengsel ik maak. Zoek op kruiden of kruidenmengsel. 

Je kunt met allerlei groenten variëren. Voor deze papilotte gebruikte ik:
1 grote gesnipperde bananensjalot 
1/2 biologische pompoen in kleine blokjes (op een andere pagina staat beschreven hoe je de pompoen kunt bewerken) (de andere andere helft ging met wortelen in een pompoensoep)
2 grote wortelen in schijfjes
1 middelgrote puntpaprika in schijven
1 middelgrote biologische pastinaak in kleine blokjes (schoongemaakt en geschild met een aspergeschiller)
1 courgette, licht geschild en in blokjes
9 corne de gatte, een kleine (oer-) aardappel met een nootachtige, licht zoete smaak, of een andere aardappeltje die je goed kunt stoven en die vastblijft, in de schil en in blokken (schil schoon borstelen en de aardappel ontpitten en plekjes wegsnijden)
Een stukje gember in schijfjes geschild
1 knoflookteentje in schijfjes geschild
Citroenschil en sap
Blaadjes van tijmtakjes (van boven naar beneden ritsen)
Blaadjes van koriander
Wat gedroogde oregano en rozemarijn 
Zout en peper

2 grote kastanjechampignons in 4 partjes en 4 champignons in 4 partjes verdeeld
24 groene olijven (Carbonell)
1/2 fetablok in 4 parten, 18 Apetina-blokjes

Een grote wokpan op middelhoog vuur verwarmen. Wok de groenten in een flinke scheut olijfolie. Begin bij de uien en sjalotten, daarna de rest toevoegen, in bovenstaande volgorde. Onder voortdurend scheppen alles zo'n 5 minuten verwarmen, zodat het alles een glanzende kleur krijgt.

Zet 4 diepe borden klaar en leg er een vel bakpapier op. Verdeel de groenten over de 4 vellen. Verdeel de champignons, de olijven, de Apetina-blokjes en de verkruimelde feta bovenop de groente. Vouw en niet het papier tot een zakje. Rangschik ze op een rooster en plaats het in een voorverwarmde oven op 175 graden. Zet de temperatuur terug naar 150 graden (de groenten mogen niet gaan koken / sudderen) en laat het 1 1/2 uur stomen. 

De kippenhaasjes een uur vooraf uit de koelkast halen. De haasjes bakken in een koekenpan waar er 6 inpassen, geen olijfolie meer toevoegen. Na een minuut met een tang omdraaien, doe dit 4 keer. Leg ze in een diep bord, waar een stuk aluminiumfolie over gespannen is zodat het bord niet raken en niet afkoelen, dek het af met een stuk folie; op de manier gaart het na.
Bak de andere 6 haasjes op dezelfde manier en voeg ze bij de andere 6. 

Geef een ieder een papilotte op het bord. Nadat de groente uit het zakje op het bord is gegleden, pak je er de kippenhaasjes bij.

Wijntip: spätburgunder (Pfalz)

Reacties