Epoisse met rode bieten

Epoisse met rode bieten

Verdeel de hoeveelheid epoisse over twee kleine stoofpotjes. Snijd de epoisse in de verpakking doormidden (de kaas loopt na het aansnijden direct uit). Keer hem om op een stuk aluminiumfolie en doe de kaas in twee potjes. Doe eerst nog twee stukken bakpapier in de potjes, zodat je na het eten het restje epoisse makkelijk kunt weggooien.
Vijzel rozemarijn, hak twee knoflookteentjes en verdeel dit over de kaas. Nog een scheutje witte wijn erop. 

Schaaf 3 / 4 rode bieten in dunne schijven en vermeng dit met citroenschil, citroensap, walnootolie, wat dragon, tijm, laos, drupje gembersiroop, balsamicoazijn, zout, peper en een scheutje Bacardi. 
Zet dit 5 min. in de magnetron, 750 watt.

Doe een flinke handvol sultanarozijnen in een vergiet en spoel ze goed af met koud water. Daarna in een klein kommetje en giet er Bacardi op en twee gevijzelde kruidnagelen. Zet dit 2 min. in de magnetron en zet dit even weg zodat de rozijnen de Bacardi op kan nemen. 

Zet de potjes met epoisse voor 8 min. in een voorverwarmde oven (200 gr.). Daarna op elk een theelepel rozijnen. 

Serveer op een bord: potje epoisse, rode biet en de rest van de rozijnen. 
Schep de kaas met stokbrood, boerenbrood of toast (in de supermarkt zijn kleine dunne plakjes toast te koop). 

NB
Met Echte Limburger of Munster kan je het ook maken, maar die moet wel 2 keer zo lang in de oven. Zij smelten minder makkelijk.
Vacherin Mont d'Or is erg ook lekker, maar die is niet het hele jaar verkrijgbaar (vanaf augustus). Deze moet ook minimaal 15 min. in de oven. Er zijn ook kleine verpakkingen te koop, die in z'n geheel in de oven kunnen. Maak aan de bovenkant een kruisinsnede, voeg knoflook, rozemarijn, peper en witte wijn toe en je hebt een mini-kaasfondue. De kleine verpakking is wel wat veel voor 2 personen. 

Reacties