Grof gesneden groente in appelazijn (eventueel met kookroom of balsamicoazijn), lekker fris zoetzuur

Grote rode ui, gesneden in grote stukken

8 wortels, een courgette, grote pastinaak, een puntpaprika
Snijd ze een grote repen van 2 cm breed en zo'n 8 cm lang
Doe bovenstaande groente (zonder de ui) met een klein blikje kikkererwten (150 Gr) in een kom en giet er een kop appelazijn bij, schep het door elkaar, laat de groente onder af en toe roeren zo'n 30 minuten staan

Fruit de ui in flink wat olijfolie glazig (neem een hapjespan) en voeg 2 eetlepels rietsuiker/bastaardsuiker toe
Als het suiker gecarameliseerd is, doe je beetje bij beetje de groente erbij (laat de azijn die niet opgenomen is achter in de kon)

Toevoegen: zout, peper en Tabasco,
1 theelepel gevriesdroogde basilicum oregano en rozemarijn,
2 eetlepels basilicum pesto,
vuistvol kalamata olijven (met pit),
(eventueel nog wat appelazijn uit de kom)

Laat het 12 minuten onder een deksel stoven
Giet vlak voor het opdienen kookroom erover en verwarm het mee

NB
Dit gerecht bevat genoeg groente voor twee maaltijden. De eerste keer met een gevulde Porto Bello gegeten.
De tweede keer, opgewarmd met kookroom en er kabeljauwhaasjes bij gegeten. Erg lekker.



Een derde keer met aubergine blokjes (de harde schil langs vier zijden weggesneden), ui, courgette, venkel, paprika, champignons en jalapeños (Royal) . Dag erna drie grote ontvelde trostomaten in een kom met twee eetlepels basilicum pesto gemixt met de staafmixer. Ook de de groente grof gemixt en dit met elkaar vermengd. Als smaakversterker oestersaus gebruikt en gembersiroop voor een zoetje.
Spaghetti en parmezaanse kaas erbij gegeten.

O ja. Tomaten ontvellen: snijd het vel van de tomaat met een kartelmes, van boven naar onder, vier keer in, daarna 5 minuten in kokend water en direct met koud water afspoelen. Door het direct koud af te spoelen laat het vel makkelijk los. Ik heb aan het kokend water een tak oregano en een takje rozemarijn en olijfolie toegevoegd en daar de spaghetti in gekookt.

Vierde keer uitgebreid met voorgekookte (6 min.) sperziebonen (in derden) en krielaardappelen (in derden/vierden). Kruiden uit de tuin, ik heb op dit moment: munt, rozemarijn, tijm, oregano, basilicum, bladpeterselie en knoflookbieslook. Uit een potje: wat salie en twee laurierbladen. Ik had niet genoeg appelazijn meer, dus sap en dunne citroenschilletjes van een halve citroen toegevoegd. Citroen schil ik met een dunschiller.
Op de foto 1; nog niet gestoofd. Foto 2; het restje voor morgen.



Een vijfde keer in plaats van appelazijn Italiaanse balsamicoazijn. Verder met spaghetti gekookt in het kookwater van de sperziebonen en wortelen en de balsamicoazijn die overbleef. In plaats van de rode uien, kleine biologische gele uien. 
Ook nog in een klein pannetje twee strepen gorgonzola en geraspte parmezaanse kaas smelten in Roosmarijn olie en een drupje water.

O ja, van knoflookteen kan ik last hebben daarom pers ik ze nooit maar hak het of nog beter pletten onder het breedste gedeelte van een koksmes. Even mee bakken met de uien en het er weer uithalen voordat de overige groente in de pan gaan.





 

Reacties