Maaltijdsoep met pompoen, witbier en ramen

1 geschilde pompoen in brokken
8 wortelen in stukken
1 gesneden rode ui
3 aardappelen in brokken (bv Bildstar of beter nog een kruimige aardappel)
1 flesje witbier (Affligem of Hoegaarden)
2 eieren, dooier en eiwit gescheiden en licht geklopt

Fruit ui in olijfolie, daarna de rest van de groentes mee fruiten
Kruiden toevoegen: peper, laos, wat hotcurry en koriander
Afblussen met witbier, sap van een halve citroen, sambal oelek
Weer aan de kook en in het midden van de pan de groentes opzij schuiven en daar een 1/2 blokje paddenstoelen- en tuinkruidenbouillon oplossen
Zoveel water toevoegen dat de groentes er nog 2 à 1 cm bovenuit steken
30 minuten zachtjes laten koken
Met de staafmixer glad maken
Nog een klontje roomboter er doorheen roeren

1 bundel ramen (genoeg voor 2 personen) 5 minuten koken in een bouillon van de andere helften van de bouillonblokjes met een flinke scheut sojasaus. Niet te veel water gebruiken; in een gemiddelde pan is een twee-vinger-breedte voldoende. Daarna kort afspoelen met koud water. Laten uitlekken.

In een klein pannetje met roomboter eerst het eiwit laten stollen dan daarna het eigeel met een draaiende beweging erover heen gieten.
Het ei keren met hulp van een snijplank, terug in de pan doen en nog heel eventjes bovenkant laten stollen. Weer keren en het ei in repen snijden.

Op twee borden de soep verdelen (er is voldoende om ook wat in te vriezen).
Daarboven op een "bolletje" ramen, daar weer bovenop de reepjes ei. 

Reacties