Kaasfondue

Donderdag
Kaasfondue met jong belegen Goudse en Gruyère en fruit (2 personen)

250gr jong belegen Goudse en150gr Gruyère (grof) raspen
Fruit (wat je zo al in huis hebt, bananen, mango, appel, sinaasappel, mandarijn, kiwi, alles vers) in stukken snijden

In pan 200ml droge witte wijn (goedkope; pinot blanc, pinot grigio, sauvignon blanc) op matig vuur verwarmen met versnipperd knoflookteentje
Als de wijn begint te bruisen beetje bij beetje kaas toevoegen en continue omroeren met houten lepel of garde
Ondertussen caquelon voorverwarmen, bodem met doormidden gesneden knoflookteentje inwrijven
Een maïzenapapje maken van 3 theelepels met een beetje, niet te koud water, het papje moet lobbig zijn, niet te dik, niet te dun, wel vloeibaar
Voeg papje langzaam al roerend toe tot een gladde saus ontstaat, alles doucement, de maïzena zorgt voor een mooie gladde saus
De kaassaus mag nu niet te lang meer op het vuur staan
Daarom moet de spiritusbrander al aan zijn, gebruik een fonduestelletje, gebruik ook een vlamverspreider om te voorkomen dat de kaas op één plek gaat aanbranden
De kaas overgieten in caquelon en de fondue eten met (volkoren) stokbrood, er zijn speciale fonduevorkjes, bij het eten met het brood de saus glad blijven roeren

Afwisselend kun je er ook in halve stukken gesneden kastanjechampignons, rode ui en wortelstukken bij eten, ook door de fondue roeren
We eten er ook altijd een tomatensalade bij (met sjalot/bosui/rode ui, groene en zwarte olijven, tapenade en een scheutje walnootolie)

Wijn: Sancerre, Pinot Grigio / Blanc

Opm: het lekkerst is kaas moet een notige smaak en de gruyère zorgt daarvoor, als die er niet is neem dan echte emmentaler en echte jong belegen boerenkaas (niet te romig - niet helder geel, maar één met een steviger structuur en bleek geel van kleur)



Reacties

  1. In plaats van brood kun je ook dippen met stukken paprika, wortels, tomaatjes, radijsjes en champignons.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten