Gerookte makreel met kropsla

Zaterdag 
Gerookte makreel met kropsla 

2 moten gerookte makreel op het bord opgemaakt met dille, knijp er een citroen over uit (snijd een citroen, bewaar hem in de koelkast)

1 zak kropsla uitschudden in een kom
2 bosuien, in ringen erbij
2 kleine tomaten in kleine parten
1/2 komkommer; schaaf met een kaasschijf de schil eraf, snijd van bovenaf aan één kant de zaadlijsten eruit, schaaf de komkommer in schijfjes en doe het bij de sla
Een stukje roden peper en ringetjes

Rooster in een klein pan een handvol pijnboompitten totdat ze lichtbruin kleuren, doe er wat zout en peper bij, doe dit in de kom
Doe wat olijfolie (een heel klein scheutje) en een scheut sojasaus (Kikoman less salt) in de pan en fruit 2, in dunne reepjes gesneden, dikke, kastanjechampignons, voeg er 3, in smaller reepjes gesneden, abrikozen toe
Fruit de champignons totdat ze verkleuren en doe ze bij de sla

Maak in een kommetje een vinaigrette; een scheut olijfolie en walnootolie, een beetje basilicumazijn, een theelepel dijonmosterd, wat sambal en bieslookringetjes, roer het met een theelepel water tot een gladde saus
Doe de vinaigrette over de sla en schep de sla door elkaar en leg het naast de makreel
Maak van de kleine stukjes, die nog op de bodem liggen, een apart hoopje

Een goed glas water

Reacties