Kippenbouten met rode wijnsaus en snijbonen

Maandag
Kippenbouten met rode wijnsaus en snijbonen

Stroop het vel van de kippenbouten (beter leven!) en bepeper ze (geen zout)
Snijd in grote stukken 2 waspenen en 1 stengel bleekselderij
Halveer een ui en een rode peper (niet over de lengte)

Breng zo'n 6 dl rode, goedkope wijn aan de kook (op een matig vuur)
Voeg een bouillonblokje toe (liever kruiden dan kip), een takje roosmarijn, basilicum, munt, bladselderij, oregano (wat er zo in huis is)
Scheutje oester- en gembersaus, balsemico azijn
Wat peper
3/4 klein blikje tomatenpuree

Bak de kippenbouten aan in 3 eetlepels olijfolie en stevige klont roomboter
Als de bouten wat bruinig zijn bij de rode wijn doen
Fruit de ui op de vlakke kant en doe de olijfolie / roomboter en de uien ze bij de kip
Doe de grofgesneden groenten erbij

Laat de kip zo'n 50 tot 60 min zachtjes doorsudderen (naar gelang dikte bouten), als het vlees makkelijk van de botten moet loslaten dan wat langer laten staan (als je niet van kluiven houdt)

Snijd de snijbonen in dunne schijfjes en doe ze in kokend water met bonenkruid
Dat duurt ongeveer 7 min (proef een boon of de schil gaar is), giet ze af en giet wat vocht van de kip in de pan en laat ze op een getemperd vuur nog wat nagaren

Neem de bouten uit de pan en zet weg in de borden (een bord dient als deksel)
Giet de saus door een vergiet in een koekenpan en laat de saus flink inkoken

Opdienen, saus erover, klaar

Wijn: salatein, Argentijnse malbec

Reacties