Wilde zalm met wilde spinazie

Wilde zalm met wilde spinazie

2 wilde Alaska zalmfilets (kopen op de markt) met vel; peperen en zouten, curry elephant op de "vlees" kant.

Bereiden: in bakpan (niet te dikke bodem) een flinke dot roomboter smelten op een redelijk hoog vuur (6 op keramische kookplaat), de zalm op de vleeskant 3 minuten aanbakken, omdraaien op het vel, wat geraspte citroenschil en het sap van de halve citroen uitknijpen, drupje Noilly Prat erbij, vuur temperen naar 3, met een stukje aluminiumfolie afdekken en de zalm nog 3-4 min. laten garen.
Op het bord het sap over de filets gieten.

Een bos wilde spinazie (markt) wassen en in grote stukken snijden. Wilde spinazie heeft langere stelen en die wok je wat langer.
Een sjalot snipperen en 2 bosuien in ringen.
5 middel grote kastanjechampignons in schijfjes snijden.
Een stukje rode peper snipperen.
Verder nog nodig: korianderblaadjes, een stukje gemberwortel geraspt, en gevijzelde kardemom.
Bereiden: in een wok de sjalot in olijfolie fruiten, bosui, rode peper en champignons erbij. Dit alles even wokken en dan spinaziestelen toevoegen. Zout en peper, gevijzelde kardemomzaden (3 stuks), wat van de geraspte citroenschil erbij. Rest van de spinazie toevoegen, wat geraspte gemberwortel en een drup oestersaus. Op het laatst de koriander toevoegen. 
Dit op een gematigd vuur af en toe omscheppen en laten garen; in totaal 7-8 min.

Wijn: grüner Veltliner (Niederösterreich).

Reacties