Zomermaaltijd met ratatouille, kip en couscous

Zomermaaltijd met ratatouille, kip en couscous,
De ratatouille een dag vooraf klaarmaken, de kip een dag vooraf marineren. 

Voor de ratatouille (alles in brokken gesneden): grote ui, sjalot, courgette, aubergine, 4 wortelen, puntpaprika, 3 tomaten, Spaanse peper.
Alles in bovenstaande volgorde aanbraden in een deel olijfolie en koolzaadolie. Zout en peper erbij en afblussen met witte wijn (droog). 
Kruiden erbij: verse rozemarijn, tijm, salie, rode basilicum en (Marokkaanse) munt. 
Droge kruiden: gevijzelde kardemomzaden, gemalen galangawortel, gedroogde kaffielime bladen, citroengrassprieten. 
Schil en sap van een halve citroen (niet het witte deel onder de schil mee schillen, gebruik aspergeschiller).
Als smaakversterker wat oestersaus.
20 - 25 min afgedekt, op een laag vuur laten garen.
Daarna afkoelen en in de koelkast wegzetten.
De volgende dag verwarmen in de oven; begin bij 175 graden, daarna terug naar 150, 125 en 100.
Voor het opdienen de limebladen en het citroengras eruit halen. 

Kipfilet (beter leven) in de lengte in smalle repen snijden (een vinger dik). In een kom olijfolie en koolzaadolie. Dit mengen met een scheut witte port, zout en peper, tijm, kardemom, mespunt curry en kurkuma, afgestreken theelepel galangawortel, sap van een halve citroen (met een zuurtje wordt het vlees malser, kan ook ananas of kiwi zijn, bij het braden de vruchten eruit nemen en later eventueel weer toevoegen).
Dit alles door elkaar mengen en afgedekt wegzetten in de koelkast.
De volgende dag een uur voor het braden de kip uit de koeling nemen.
Neem een kloeke koekenpan met een dikke bodem en verhit die geleidelijk op een middelhoog vuur. Doe een flinke klont roomboter in de pan en laat die smelten.
Nu de kipfilet vlot aanbraden; 2 min, daarna omdraaien en 2 min aan de andere kant bakken. Pan van het vuur nemen en de kip laten nagaren.
De jus gebruiken om over de kip te gieten.

Couscous in een maatbeker doen (ik gebruikte een kleine smalle). De hoeveelheid couscous was 200 ml (ruim voldoende). Water koken in een waterkoker en deze op de couscous gieten, twee keer de hoeveelheid (400 ml). Water er even doorheen roeren, als het water direct wordt opgenomen, nog eens 100 ml toevoegen (niet meer roeren).
Dit afgedekt met een theedoek 10 min laten staan.
Ondertussen in een klein pannetje een gesnipperde sjalot en knoflookteen, met zout en peper in koolzaadolie fruiten. Flamberen met een scheut whisky en het vuur uitzetten. Daarna Marokkaanse munt en saffraandraadjes toevoegen (ik had goedkopere uit de toko). 
De couscous overdoen in een kom en de sjalot / knoflook er voorzichtig doorscheppen (met een houten lepel). 

De ratatouille, kip en couscous over de borden verdelen. De couscous in een klein kommetje drukken en op het bord omdraaien, zodat er een bolletje ontstaat. Doe er nog twee blaadjes munt op.

Smakelijk eten.

* bij een "zomermaal" vooral de ingrediënten gebruiken, die al in huis zijn. Gebruik eigen kruiden / smaakmakers. 

Reacties