Olijven tapenade


Olijven tapenade 

zwarte olijven en groene olijven (met de groene is het uitkijken naar een die niet te zout is of te sterk naar vocht smaakt, het lijkt alsof de groenen die in een blik zitten beter smaken dan in een glazen pot)
Takjes koriander
1 dikke teen knoflook (2 klein)
Drup citroensap
3 of 4 zoute ansjovis
Handjevol even in de braadpan aangebakken pijnboompitten
Beste scheut olijfolie
Peper en zout naar smaak (eigenlijk is de ansjovis al zout genoeg)

Pureer het geheel met staafmixer of keukenmachine tot het een mooie structuur, niet te weinig olijfolie in het begin (met de staafmixer iig) anders komt er geen beweging in. Aanlengen tot mooie dikte verder op smaak brengen met peper.

Variëren met zongedroogde tomaten (gebruik de gedroogde tomaten die even moeten wellen in olijfolie en warm water) ipv ansjovis
Alleen zwarte olijven
Wat geraspte parmazaanse kaas toevoegen

NB:
Ook lekker.
Mix zwarte olijven (handjevol) met een stuk of 10 feta-blokjes (Apetina, gemarineerde feta) en een knoflookteen, gevijzelde gebrande sesamzaadjes en kardemomzaadjes, koriander en wat oregano. Zout en peper een scheut olijfolie.

Reacties