Witlof met homemade mayonaise

Donderdag
Witlof met homemade mayonaise

3 stronken witlof, vanaf wortel inkepen en wortel eruit snijden (bitter), in ringen snijden, harde stukken verwijderen en in kom doen

1 ui versnipperen
Halve rode peper, zaadlijsten verwijderen, in kleine ringen snijden
1/4 augurk versnipperen
4 Amsterdamse uien in 1/8 snijden uien
1 goudrenet in dunne schijven en weer gehalveerd
Alles toevoegen, verder zout en peper, gevijzelde dragon

3 eierdooiers van kleine eieren (2 grote) in ronde, holle kom
2 knoflookteentjes fijn gesnipperd, toevoegen
2 eetlepels balsamico azijn, toevoegen (citroensap kan ook)
1 theelepel dijonmosterd, erbij, evenals zout en peper
Alles met een garde tot een gladde saus slaan
Klein portglaasje vullen met olijfolie en druppelsgewijs bij de saus doen terwijl je de saus klopt
De saus kleurt lichter en wordt stijver, na enige tijd olijfolie met kleine scheutjes
Saus stijver kloppen (als yoghurt), even laten staan en nog eens kloppen (naar je toe en van ja af)
Saus aan witlof toevoegen, een deel in een klein kommetje erbij geven

Wijn: Barolo

Reacties

  1. Hans: 3 eierdooiers is wel erg veel, dan krijg je een hele dot mayonaise.
    In plaats van met een garde kun je beter met een staafmixer de eierdooiers tot een saus mixen. Ingrediënten in een plastic koker (hoge beker) doen, de helft van de olijfolie erin doen en 10 sec de mixer erop. Daarna de rest en stijf mixen (duurt niet lang).
    In plaats van knoflook: advocado of gegrilde paprika uit pot of sweet peppers mee mixen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten